dinsdag 22 februari 2011

Werkprocessen

1.1 Bespreekt de wens van de opdrachtgever
Leerjaar 3 ga ik een project doen waarbij ik mensen ga fotograferen met op de achtergrond het gebouw waar ze werken. Dit is verzonnen door mijn praktijkopleider omdat ik moeite heb om "vreemde mensen" te woord te staan en dat ik daaraan moet gaan werken wil ik ver komen in de fotografie.

1.2 Voert een locatie onderzoek uit
-

1.3 Maakt een concept/plan
Ik ga bekende mensen van mijn omgeving benaderen en vragen of zij kunnen vragen aan hun collega's of ze op de foto willen voor mijn project.

1.4 Bespreekt concept met de opdrachtgever
Het concept is al besproken. Ik moet alles op lokatie uitvoeren met mn eigen camera en met bestaand licht.

1.5 Maakt technisch draaiboek
-

2.1 Verzamelt en vervoert AV-materiaal
Tijdens shoots van de praktijkopleider wordt er al 1 dag van te voren alles wat we moeten meenemen in de koffer gestopt. Statiefen gaan altijd mee en ligt standaard al in een tas in de auto.

2.2 Bouwt AV-materialen en -apparatuur op en af
Het opbouwen van een lichtopstelling op lokatie wordt altijd samen met de praktijkopleider of alleen door mij opgebouwd. Meestal 3 flitsers met 1 softbox paraplu en 2 witte of zilvere paraplutjes voor de andere flitsers. Dit wordt gecontroleerd door de praktijkopleider. De foto's worden gemaakt door de praktijkopleider en na afloop van de shoot wordt alles weer opgeruimt en netjes in de tas/koffer gedaan.

2.3 Lost storingen op
We nemen altijd genoeg batterijen mee voor de flitsers en accu's voor de camera. We zijn op alles voorbereid wat er kan gebeuren en we testen ook alles van te voren of alles het doet. Als de flitser leeg is moeten de lege batterijen eruit gaan ze in een speciaal vakje voor lege batterijen en zet je weer volle batterijen in de flitser. Dit geldt ook voor de camera-accu.

2.4 Richt de studio of locatie in en stilleert het onderwerp en decor
Voor een opdracht op lokatie gebruiken we bijna altijd 3 flitsers. Die worden opgezet en daarna zet de praktijkopleider de flitsers op de juiste plek. Er worden altijd tests gemaakt of de camera verbinding heeft met de flitsers en worden zo ingesteld dat je alleen nog de mensen hoeft te fotograferen. De beelden worden vanaf de camera met kleine jpeg bestanden naar de iPad gestuurd zodat de opdrachtgever kan zien of het gewenste resultaat is behaald.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
2.6 Bedient beeld-, licht-, en/of geluidsapparatuur bij producties/projecten
Bij een opdracht op lokatie waar de druk niet heel hoog ligt mag ik zelf ook fotograferen zodat we allebei voldoende materiaal hebben uit verschillende standpunten. Bij een opdracht op lokatie waar de druk hoog ligt bereid ik me voor wat er kan gebeuren en ben ik standbye bij de koffer waar alle objectieven/flitsers/geheugenkaartjes/batterijen in zitten.

2.8 Past speciale beeld-, licht- en/of geluidstechnieken/- effecten toe
Bij een opdracht op lokatie van de groepsportretten van een jaren 80 feest van Parnassia moesten we een opstelling maken met een bruine doek als achtergrond. Later besefte we dat het beter is dat we het op een witte achtergrond doen (die we niet bij ons hadden) dus moesten we een muur gebruiken. We gebruikte 1 hoofdlicht en aan de zeikant nog 2 studioflitsers en daar achter gebruikte we 3 flitsers met een kleurfilter zodat het witte achtergrond een disco achtige look had.

3.2 Bewerkt materiaal
We importeren de foto's in Bridge als dng bestanden en we maken een ruime selectie en we verwijderen de bewogen en onscherpe foto's. Daarna importeren we ze in Lightroom zodat de dng bestanden (Digitaal negatief) ontwikkeld kunnen worden. We geven de negatieven een red label die we denken te gaan gebruiken en daarna gaan we ze op kleur corrigeren en brengen we het negatief de juiste helderheid/contrast en de overige dingen. Als we daarmee klaar zijn worden ze geimporteerd in het archief en maken we er tiff bestanden van. We kunnen daarna in bridge weer de tiff bestanden omgooien naar jpg bestanden zodat ze naar de klant worden gestuurd via WEtransfer.